#43 Kattis Ahlström – ”Jag hittade en knöl”

Kattis Ahlström började som programledare för programmet 7-9 i SVT tillsammans med Claes Åkesson. Sedan dess har karriären gått i en rasande fart. Eurovisions song contest, insamlingsgalor, dokumentärer, Nobel studion, SVT:s Gomorron med mera. Kattis vann kanske det mest prestigefyllda priset, ”Årets kvinnliga programledare” på Kristallengalen för några år sedan. Hon har arbetat som chefredaktör för ICA Kuriren och även haft sin egen tidning Kattis och company. Senast har hon arbetat som generalsekreterare för organisationen BRIS.

När vi ses talar vi om den nya rutinen. Och om meditationsmannen. Och om hälsan i övrigt. Och att vara på ett bra ställe i livet. Vi talar om vad som gör Kattis stimulerad och vad som får henne att må bra. Och om svårigheterna att sova. Vi talar om den där trekanten som en psykolog pratade om. Och om pianot som betyder så mycket.

Vi talar om framtiden och vad som egentligen gör Kattis glad. Och om att göra avtryck. Och om erfarenheten av cancer.

Vi talar om hypokondrin och om knölen som hon hittade. Och vilka olika öden det kan bli. Och hur Kattis verkligen vill leva.

Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

#42 Hasse Brontén – ”Jag ljög i 20 år om att pappa hade cancer”

Han är polisen som blev ståuppkomiker. Och med program som Parlamentet, Cirkus Möller, Efterlyst är Hasse Brontén känd för hela svenska folket. Han har även egna podden ”Hasse och hundraåringarna” och är även sidekick till Marika Carlsson i P4.

När vi möts talar vi om varför han ljög i 20 år om sin pappas död. Skammen. Hur han blev expert på magcancer. Hur cancern blev något avdramatiserat. Hur man aldrig talade om pappas sjukdom. Hur lögnerna räddade.

Vi talar också om att bli 50 och hur han håller sig i form. Träningen. Inställningen. Hur han håller humöret uppe. Att gå i terapi. Om hur han aldrig testar sig eller tänker på sjukdomar. Vi talar också om hur han nu trots allt har lätt för att tala om känslor.

Och hur vi faktiskt kanske är förberedda på att dö. Att det hör till.

Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

#41 Gladys del Pilar – ”Jag bad till gud att han skulle hämta henne”

Gladys del Pilar har en fantastisk röst och har släppt många album. Hon har arbetat som artist i över 25 år och medverkat i Melodifestivalen ett flertal gånger. 2002 vann hon festivalen med gruppen Afro-dite. Hon har också gjort flera musikaler. Alldeles nyligen vann hon tv-programmet ”Hela Sverige bakar”.

När vi möts talar vi om hur musiken har betytt så mycket ända sedan hon föddes och hur hon alltid sjöng. Vi talar om uppväxten på ett barnhem i Ecuador och att komma till Sverige som sjuåring och med allt vad det innebar. Om adoptionen och hur hon fick sitt namn.

Vi talar om Gladys mamma som fick cancer. Hur det hade gått så långt och blivit metastaser. Ändtarmscancer. Vi talar om hur mamman reagerade på beskedet och vad som var tyngst.

Vi talar om hur de två hade avskedssamtal. Hur viktigt det var för dem båda och vad mamman sa. Hur hennes lugn skapade ett lugn hos Gladys. Vi talar om den starka tron. Vi talar också om Gladys skolkamrat som gick bort i cancer. Och om hennes egen hälsa.

Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

Under juni månad är jag jordgubbsexpert i olika medier. Ni kommer kunna ställa en massa frågor och redan nu har det trillat in ett gäng. Se några här nedan. Och har du någon fråga? Ställ då detta i kommentarsfältet så ska jag försöka svara.

  • Hur skiljer sig svenska och importerade ? Vilka är godast? Hur ska de snoppas på bästa sätt? Älskar jordgubbar 🍓
    Svar: Importerade bär smakar generellt mycket mindre, ej så söta, är större och vattnigare. Ofta ser de lite för perfekta ut. De är också betydligt mer hållbara eftersom de är i regel kraftigt besprutade. För att se om de är svenska eller utländska har man som återförsäljare en skyldighet att informera om det. Ytteremballagen till jordgubbskartongerna ska vara märkt med ursprungsland, odlare och kvalitetsklass. Mina favoriter är zephyr, polka eller vackra flair som är perfekt till champagne. Snoppa gör man så sent det bara går innan de ska förtäras gärna då med en sk snoppare som finnas att köpa i olika butiker eller med ett sugrör som man också kan använda 🍓🍓🍓😀
  • Smakade på belgiska idag de var inte goda. Svenska är godast eller de man köper i Spanien. Hur snoppar man dom med ett sugrör? 😂🍓🍓🍓
    Svar:  Hmm spanska måhända vara ”goda” (inget i jänförelse med svenskar) men de är de mest besprutade i världen.. Belgien är det mest impoterade bäret i Sverige… Snoppa med ett sugrör är enkelt – du kör det bara rakt igenom gubben så försvinner det gröna 🍓👍
  • Förvaras i kylen el inte ? 😕
    Svar: Kylen absolut! Färska bär håller sig bäst och smakar mer om de får vara osnoppade och förvaras kallt så länge som möjligt. Men för bästa smak vid servering ska de vara rumstempererade.
    Bäst om man plockar direkt från landet. De importerade bären håller upp till 10-12 dagar i kylen och svenska i regel upp till fem dagar. Om de är ”dagsfärska” ❤
  • Vi har precis tagit över ett litet jordgubbsland i vår nya trädgård och det är ganska vildvuxet med många plantor som liksom har stor rot och många blad i mitten plus många utlöpare… hur tätt ska egentligen plantorna stå? Ska en förutom att ta bort utlöpare om det är för trångt även rensa i själva moderplantan om den sas är väldigt tjock..? Är det smart att byta ut moderplantorna mot utlöparna, om moderplantorna stått några år? Många hälsningar 🙂
    Svar: Jordgubben är faktiskt den vanligaste bäret i trädgårdslandet. När man planterar från scratch är det viktigt att kontrollera att pH-värdet som helst ska vara mellan 5,5-6,5 det är därför bra att blanda i en del torv som gör jorden porösare och sänker pH-värdet. När man planterar rekommenderas plantorna ha ett inbördes avstånd om 25-35 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Givetvis minskar avståndet ju äldre plantorna blir och tillslut som i ert fall. Men ni ska inte rensa i moderplantan. Revorna du pratar om kan du antingen ta bort helt eller ”rätta in i ledet” och lägga jord på, men eftersom det verkar som om plantorna är stora redan är det nog bäst att klippa bort dessa. Du kan givetvis ta sticklingar och plantera någon annanstans. Efter ca 5-8 år så bör man gräva upp plantorna och plantera nytt. Då bären blir mindre och mindre med åren. När säsongen är över klipper med fördel ner plantorna så att kraften går till nästa års bär och inte till bladen. Kom ihåg att gödsla måttligt på sensommaren. Och vattna ordentligt under hela säsongen, gärna på morgonen så att plantorna hinner torka upp under dagen. På vintern är det viktigt att du skyddar dina plantor gärna med halm eller väv. Good luck!

    Bilder från Jordgubbsboken – foto: Johan Lygrell

Äntligen så får jag berätta att jag släpper min 8:e bok till hösten. Ingen mindre än Blå kokboken. Ni som har varit med mig vet att kampen mot cancer är något jag brinner för alldeles extra och när tanken med Blå kokboken blev möjlig var det bara att köra. En fantastisk skara män. Ni kommer älska den! För det gör jag! Jag hoppas på att få in 1 miljon kronor denna gång till Prostatacancerförbundet.

Förhandsbeställ här 🙂

225 kr Lägg i varukorg

Har ett fantastiskt team med mig i år och jag är er alla så oerhört tacksam! Läs mer om bokens hjältar här.

Gilla gärna vår Facebook-sida för att få allt före alla andra.

Blå kokboken är uppföljaren till succéböckerna Rosa kokboken I och II som släpptes hösten 2014 respektive 2015 av författaren och konstnären Anna Benson. 100 kr per bok gick till kampen mot cancer. Rosa kokböckerna vann juryns specialpris två år i rad på World Gourmand Awards. De tapetserade dessutom Sverige genom såväl löpsedlar som stortavlor vilket medförde till böckerna hittills har samlat in knappt 1,6 miljon kronor till förmån för Cancerfonden. Nu är målet högre. Denna gång är det Prostatacancerförbundet som är förmånstagare.

Upplägget är detsamma som tidigare. Men med 12 välkända män som delar med sig av sina liv och framförallt sitt möte med cancer. En del berättar för första gången. Det kan vara självupplevt, eller så kan det ha drabbat en vän, förälder eller partner. För att lägga till något mer, något som för det mesta står för det positiva och kärleksfulla i livet, så delar männen också med sig av sitt paradrecept och om sina tankar kring kost och hälsa. Samt hur man delar med sig av något så svårt.

Blå kokboken säljs i begränsad upplaga och först till kvarn gäller. 100 kr per bok går till kampen mot cancer.

1 av 3 får cancer i Sverige idag. Alla har vi någon i vår närhet som drabbats. Prostatacancer är Sveriges vanligaste sjukdom.

Medverkande Blå kokboken: Bert Karlsson, Börje Salming, David Hellenius, Edward Blom, Gabriel Forss, Ingvar Oldsberg, Oscar Zia, Patrik Sjöberg, Per Elofsson, Ralf Edström Stefan Sauk med flera.

OBS: Släpps 28 september 2017.

#40: Malin Carlsson – ”Jag förstod tre dagar innan”

Idag träffar vi Malin Carlsson som delar med sig av sin historia med sin pappa. Han som dog i en typ av blodcancer för cirka ett år sedan.

Vi talar om hur hon inte fick veta från början. Utan först sex månader senare. Hur Malins föräldrar ville på något sätt skydda barnen. Vi talar om det. Vi talar om beskedet. Den där torsdagskvällen som hon minns så väl. Hur febern satte igång allt.

Hur tiden inte fanns. Hur Malin jobbade vidare. Hur avståndet blev tydligt. Och hur hon nu i efterhand ångrar att hon inte släppte allt.

Vi talar om sjukdomsförloppet. Hur viktigt det blev att leva i nuet. Att inte sitta och vänta. Och att fira saker. Att äta och drick gott blev så viktigt. Njuta av livet varje dag och inte planera så långt fram.

Vi talar om hur relationerna i familjen och hur de förändrades. Hur man hade olika roller i familjen. Hur Malin blev den lugna och stabila. Och den praktiska. Hur det blev svårt med tårarna. Vi talar om hur sorg kan te sig och se så olika ut.

Och hur hon var där vid de sista andetagen.

Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

#39: Gudrun Schyman – ”Jag ska bli gammal”

Idag möter vi en riktig legend inom politiken – Gudrun Schyman. Eller vad sägs om 10 år som partiledare för Vänsterpartiet, 18 år i Riksdagen och nuvarande partiledare för Feministiskt initiativ, även kallat Fi. Ett succéparti som har gått från klarhet till klarhet. Vid senaste valet var de en hårsmån från att väljas in i Riksdagen. Gudrun som bor i Simrishamn kommun är dessutom kommunpolitiker.

När vi ses talar vi om lugnet och återhämtningen på Österlen. Alla promenader. Hälsan och hur hon inte tänker sluta röka sina små cigarrer som hon röker varje dag. Trots att hon vet att de är farliga. Vi talar också om hur hon tänker bli riktigt gammal och om den färska operationen. Och om att leva här och nu. Vi talar om hur hon tar hand om sig och hur hon undersöker sig. Och om att leva som nykter alkoholist. Vi talar också om tankarna framåt och om döden.

Vi talar om en av bästa vännerna Staffan som dog i cancer och som valde att testa alternativa behandlingsmetoder mot sin cancer. Staffan var nämligen läkare själv och såg sin cancer som ett eget experiment vilket var såklart speciellt att förhålla sig till. Och väldigt intressant eftersom det var något helt annat. Vi talar om det.

Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.

Häromdagen var det den årliga Pokerfacegalan. Den missar man inte. Jag har förmånen att få vara med bland 100 kvinnor i ett helt fantastiskt nätverk – 100 superentreprenörer. Kvinnliga superentreprenörer. Det är kaxigt! Och vilket gäng sedan! I torsdags var vi på Gamla Riksarkivet. Det delades ut priser, dansades, vi åt god mat, nätverkade, skrattade och ja man har bara sjukt kul i det här gänget.

Tjejerna bakom Pokerface är Anna Omstedt och Therese Lundstedt. Snacka om superentreprenörer…

Tack Nora Cederin/Studio Emma Svensson för bilder 🙂

 

#38: Sanna Bråding – ”Maten är livsviktig”

Hon slog igenom redan som 14-åring i tv-serien Tre kronor och blev Tanja med hela svenska folket. Därefter har det blivit filmer och tv-serier med mycket mer. Hon har också varit programledare för Grammisgalan och Idol och en mängd radioprogram. Idag är Sanna Bråding programledare för P3 Osignat, podden Pira och Bråding och hon har precis turnerat klart med sin föreställning ”För mycket av allt” som bygger på hennes bok med samma namn. Hon har också ett förflutet med olika missbruk och fängelsestraff.

När vi möts talar vi om just det – det förflutna, prestationskraven och det dåliga måendet. Hur hon just nu försöker gå ner i varv och vara mammaledig och livet som ensamstående mamma. Men också om hennes förmåga att jonglera såväl privatliv som karriär.

Vi talar om varför hon är vegan och effekten av det. Förmågan att lyssna på kroppen och vad den tål och mår bra av. Och hur viktigt att lära sig att lyssna på sin kropp. Vi talar om livet och döden och vad som händer sen.

Vi talar om nära vännen Maria som var dödsdömd med sprid cancer till båda lungorna, skelettet och livmodern och även hjärnan. Men när hon låg inlagd på hospice med några dagar kvar att leva fick hon äntligen en lungmedicin som förändrade henne och hon lyckades ändra hela sitt sätt att leva där hon bland annat helt bytte ut kosten till vegansk, gjorde tarmrensningar, besökte olika smoothie-retreater och hälsohem. Och hur bikramyogan blev så viktig. Idag är hon helt fri från sin cancer.

Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast.

Line by Benson
0

Your Cart