Alltså jag älskar denna stad! Många tänker sig att det är väldigt dyrt att resa till New York, men det finns mycket man kan göra för att hålla nere utgifterna. New York är stort och bjuder på oerhört mycket att göra. Det är alltså inte några problem att hitta aktiviteter som faktiskt är helt gratis.

Flygresan till USA

Det första man bör tänka på är självklart resan dit. Flygbolagen har oftast lägst pris på biljetterna mellan 4 och 6 veckor innan avresan. Dessutom höjer de priserna när det är många som tittar på en specifik resa. Därför kan det löna sig att boka mitt i natten när ingen annan gör det. 

Det är oftast billigare att flyga från en mindre flygplats. Om du flyger från Stockholm, kolla upp om det går några flyg från Bromma eller Skavsta flygplats istället för Arlanda. När man köper en resa och betalar med kort ingår det oftast avbeställningsskydd och om man har en hemförsäkring brukar den inkludera en reseförsäkring. Därför är det i de allra flesta fall inte nödvändigt att köpa till extra försäkringar.

Det finns mycket pengar att spara även innan resan. Det gäller att ha dem på rätt typ av konto för att få den bästa räntan. På Alltomspara.se kan man läsa om vilka typer av sparande som är bäst, samt få konkreta tips och råd om sparande.

Kollektivtrafik och boende

Eftersom New York är så stort är det omöjligt att gå överallt. Du bör skaffa ett kort till kollektivtrafiken redan när du är på flygplatsen, så att du kan ta pendeltåget in till stan. Det är ett mycket mer prisvärt alternativ än taxi och motsvarande flygbussar (även om jag oftast går eller tar taxi…). Med buss och tunnelbana kan du enkelt ta dig runt överallt i New York, och det finns stationer i närheten av alla turistattraktioner.

Det kan bli väldigt dyrt att bo i New York, men det finns bra alternativ till traditionella hotellrum. Leta efter boende på Airbrb, eller överväg ett Bed and Breakfast. Det finns även mindre hotellrum som kallas Pods som brukar kunna vara mer prisvärda. Jag älskar att bo i Brooklyn t.ex med utsikt över Manhattan…

Att göra i New York

Ett av de bästa sätten att se New Yorks klassiska skyline är att ta en färja. Den mest populära färjeturen är Staten Island Ferry. Den ger en fantastisk utsikt över staden, och dessutom är resan helt gratis. Man får se södra Manhattan, Frihetsgudinnan och Ellis Island på vägen. Har man gjort det en gång så har du gjort det… Andra ikoniska platser i New York som du kan besöka helt gratis är Brooklyn Bridge och The High Line. Vissa dagar är det dessutom gratis inträde till de olika museer som finns i staden. Kolla upp vad som gäller för just det museum du är intresserad av, och passa på att gå dit när det är gratis.

Äta billigt

Diners och amerikanska restauranger i all ära, men en picknick i Central Park en solig dag är inte alls dumt heller. Köp med lunch och njut av parken och underhållningen som finns där. Snabbmat är för det mesta billigt i New York. Sitter man i en restaurang så är priserna på ofta lite högre än i Sverige. Det kan ofta bli mycket billigare med take-away.

Undvik att äta vid de stora turiststråken som Times Square eller Fifth Avenue. Ta hellre en omväg till Little Italy eller Chinatown och ät där lokalbefolkningen äter. Njut av staden och allt den har att erbjuda! Jag älskar Tao men har mängder av andra tips. Läs gärna mina New York-guider. Sök här i bloggen eller läs nedan.

Bilder från senaste resan med tjejerna #FAB4 :).

Visste ni att om en 60-åring som har varit ganska stillasittande i hela livet kan vinna fem extra levnadsår om de börjar med en fysisk aktivitet en halvtimme om dagen? Dessutom byter de åtta sjuka år mot åtta friska. Så stor är alltså skillnaden jämfört med att inte göra något. Man har självklart en ännu större fördel om man har hållit igång och tränat lite under hela livet, men det är aldrig för sent att börja träna. Fördelarna kommer nästan med en gång.

Så vad händer när vi tränar som är så bra? Förutom att vi blir starkare och mer uthålliga, så blir vi piggare. Vi sover bättre, och vi får lättare att koncentrera oss. Hjärnan fungerar bättre, så man kan faktiskt säga att vi blir smartare också. Träning minskar risken för demens med 30%. Det kan hjälpa till att dämpa oro, ångest och depressioner, och det ger kroppen ett skydd mot hjärtproblem, benskörhet och andra sjukdomar. Och också hålla borta cancer…

Roligt och socialt

Dessutom kan träning och sport vara socialt och roligt. Man kan gå på promenader med någon, träffa en kompis på gymmet eller umgås med de i fotbollslaget. Sport och idrott har flera extra roliga element. Man kan få extra spänning genom att spela med vännerna på sport med Unibet Odds, träffas för att lära andra hur man gör på gymmet, eller gå och titta på sport tillsammans. Men alla gillar inte sport. Som tur är behöver träning och motion inte innebära att man sportar. Det kan räcka att gå på raska promenader eller att använda maskinerna i gymmet. Jag älskar Prins Daniels initiativ att få fler barn att röra på sig! På Öland häromdagen var det fullt ös på alla ungar. Magiskt att se!

Vi är faktiskt det land i Europa där man tränar allra mest, vilket är toppen. Men tyvärr är svenskarna även ett av de mest stillasittande. Man vill börja skapa bra vanor redan när barn börjar skolan, och ha gymnastik som höjer pulsen åtminstone ett par gånger i veckan. Barn uppmuntras i högre utsträckning att vara ute och leka. Samhället har ju faktiskt flera saker för att uppmuntra träning. Det finns ett friskvårdsbidrag på de flesta arbetsplatser, vilket kan täcka den största delen av ett gymkort eller liknande. Det går att få fysisk aktivitet på recept (FAR), och man jobbar för att öka nivån av fysisk aktivitet i äldreomsorgen.

Att börja träna när man blir äldre

Vi behöver vara starka, ha balans, rörlighet och koordination i vardagen. När man blir äldre förändras alla dessa saker, men om man tränar kan man behålla sin kapacitet. Därför är det viktigare än någonsin att träna när man blir äldre. En vältränad 80-åring är i lika bra form som en otränad 30-åring. Det går att öka muskelstyrkan med 100-150% hos äldre som börjar träna. Ändå är det många som inte vet hur de ska börja, eller tycker att det är jobbigt att komma igång.

De flesta gym erbjuder personliga tränare eller introduktionskurser för de som aldrig har satt sin fot på ett gym. Det är enklare än man tror, och faktum är att man någon gång i veckan måste ta i så mycket man kan för att tala om för kroppen att man behöver de musklerna. Om man har äldre släktingar gör man dem en stor tjänst genom att följa med dem till gymmet, eller ta med dem ut på promenader. Brukar du träna?

Nu när jag är i Småland springer jag eller går jag på bästa ViMa:s i Söderåkra. Det är grymt där!

Blå kokboken II utsedd till världens näst bästa kokbok på Gourmand World Cookbook Awards

Den 3 juli delades Gourmand World Cookbook Awards ut i Macao i Kina. Anna Bensons Blå kokboken II var en av de nominerade titlarna, som Sveriges bästa kokbok – som till slut också kammade hem en andraplats i världens bästa kokbok i den internationella tävlingen.


Från vänster: Pelle Agorelius, ansvarig Sverige World Gourmand Awards, Anna Benson, författare och initiativtagare till Blå kokboken, 
Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen. Foto: Privat. 

Gourmand World Cookbook Awards kallas ibland för kokbokvärldens Oscarsgala. Varje år prisar de världens mat- och dryckesböcker i flera olika kategorier. Anna Benson har tidigare vunnit i kategorin Välgörenhet med sina kokböcker, samt fått juryns specialpris för sina böcker – och nu kammade alltsåBlå kokboken II hem en andra plats i titeln Bästa kokbok i världen, oberoende kategori. På prisutdelningen i Macao fick Anna, tillsammans medrepresentanter från Prostatacancerförbundet, ta emot priset.

– Det är helt ofattbart. Är så otroligt tacksam för alla som har gjort projektet möjligt och för den skillnad vi faktiskt gör. Både genom att sprida matglädje, information om cancer, får framförallt män att prata om sin sjukdom och inte minst samla pengar till kampen mot den. Jag är överlycklig och för mig personligen betyder det här enormt mycket. Men framförallt betyder det mycket att kunna göra skillnad, säger Anna Benson, författare till Blå kokboken.

Anna Bensons kokbokserie har prisats tidigare: först Rosa kokboken år 2015, andra gången med Rosa kokboken II år 2016 och senast Blå kokboken år 2017. Blå kokboken II blir Anna Bensons fjärde kokbok som vinner pris på Gourmand World Cookbook Award, som årligen har ca 35 000 nominerade titlar i 100 olika kategorier.

För att köpa boken eller läsa mer, besök blåkokboken.se.

*Anna Benson Premiären av Sanna Brådings ”För mycket av Allt”. Stockholm 17-03-16. Foto ©Eero Hannukainen EEROBILD AB

Målet med alla sociala medier är att människor ska kunna kommunicera med varandra. De är ett utmärkt sätt för oss att hålla kontakt med familj och vänner, och vi kan också få nyheter och erbjudanden från företag genom olika dem. De flesta associerar Facebook och Twitter med sociala medier, men det finns flera andra typer av sidor som vi kanske inte tänker på i första hand. Jag hörde precis Anders Hanssons sommarprat. Otroligt bra! Lyssna! Hans tankar kring vad mobilen gör med oss…

En alternativ typ av social media är sidor där man kan spela spel. Många spel kommer med en social funktion där man kan chatta med andra människor. Det i kombination med att de är ett roligt tidsfördriv, gör dem väldigt populära. Att det dessutom finns tusentals spel att välja mellan, bland annat på https://www.storspelare.se/casinospel, gör bara saken bättre. Jag är besatt av ett slags ”fiskspel” men jag undviker det då tiden lätt försvinner…

Förmedla ett budskap i text

Ibland blir ett kort inlägg på Facebook eller Twitter för komplicerat för det budskap du vill förmedla. Då är en blogg ett bra medium. Men inte alla vill hålla på med webbhotell för att kunna ha en blogg på en egen domän. Många tycker att det är för krångligt och för mycket jobb. Därför är bloggplattformar som WordPress och Tumblr perfekta sociala medier. De ger människor utrymme att uttrycka sina tankar, och de som läser kan uttrycka sina åsikter i kommentarer till inläggen. Jag bygger alltid mina sidor i WordPress…och snart kommer min nya hemsida. Håll utkik!

Det finns även olika sidor där man kan diskutera specifika ämnen. Visst kan man se en del upphettade diskussioner på Facebook, men det finns sidor som är speciellt utformade för att starta en konversation kring en fråga eller ett ämne. Reddit och Quora är två exempel på sådana sidor. Vem som helst kan ställa en fråga eller göra ett uttalande, och detta lockar andra med gemensamma intressen. Men till skillnad från Facebook och Instagram ger användarna här oftast information utan någon källhänvisning, så man får ta det med en nypa salt.

Recensioner och visuell media

Det finns även sidor där man kan förmedla ett visst budskap i form av fakta eller recensioner, till exempel TripAdvisor eller Yelp. Där får användarna skriva om sina egna upplevelser av en plats, en restaurang eller ett hotell. De som besöker sidorna kan sedan läsa recensioner och omdömen från människor över hela världen. Det är ett enkelt sätt att få reda på hur någon har upplevt en plats, och som användare kan man även följa konton och interagera med andra. Den här typen av omdömen är bra när man söker efter information om ett specifikt hotell eller resmål.

En del människor föredrar visuellt innehåll i form av bild och video istället för text. Då är sociala medier som Instagram och Snapchat bra, eftersom de fokuserar på just bild. När det gäller video har YouTube varit en revolution. De förvandlade video till något som alltid är tillgängligt, för vem som helst. YouTube och Vimeo är två exempel på plattformar där vem som helst enkelt kan ladda upp sina videoklipp och göra dem tillgängliga för andra.

Sociala medier kommer i många olika former. En anledning till dess popularitet är att det finns så många olika sätt att dela med sig av något. Oavsett om man föredrar en video eller en skriven text, så är det enkelt att nå ut till likasinnade!

Det har varit en turbulent dag här i Hongkong (tack för alla fina meddelanden – vi är alla ok!). 1 juli är årsdagen av överlämnandet av Hongkong från Storbritannien till Kina. Och idag är det 22 år sedan detta skedde. Jag bor bara några minuter ifrån motsvarande regeringsbyggnaden (det lagstiftande rådets byggnad) som stormades tidigare idag av demonstranterna på Hongkongs gator och jag har rapporterat till ett antal svenska medier under dagen. Mitt bland de cirka en miljon demonstranter som var ute på gatorna. En annars så fredlig demonstration som pågått under några veckor tog idag en annan vändning och man varnar för att vistas på Hongkong Island där vi befinner oss. Det är mycket folk fortfarande ute på gatorna trots att det är mitt i natten. Ilskan kokar här bland invånarna och många menar att Hongkong är inne i sin största kris någonsin. De som har råd flyttar säger flera, men tyvärr är fattigdomen stor trots att några av världens rikaste personer bor här. Jag har talat med många under dagen som trots all ilska och misströstan inte ska ge upp. De säger att de ska demonstrera varje dag ett år framåt om så krävs, för att visa styret att de vill behålla demokratin och protestera mot de lagförslag och förändringar som rådet önskar göra. Trots att det mest omtalade lagförslaget, som skulle göra det möjligt att lämna ut misstänkta brottslingar till Fastlandskina, drogs tillbaka för två veckor sedan. Man litar inte på Hongkongs politiska ledning som är väldigt stängt och som hela tiden går emot allmänheten här i Hongkong. Invånarna kräver chefsministerns Carrie Lams avgång, hon som har hållit sig inne hela dagen ”på grund av dåligt väder” men som tittade ut för att skåla med politiska kineser från fastlandet i champagne en kort stund för att fira årsdagen. Medan invånarna sprutade ner väggar och inredning i byggnaden med färg, förstörde målningar och datorer med mera. Det var många skadade idag upp mot ett 30-tal anger lokal media. Varav många poliser, trots att dagens protester handlar mycket om deras uppträdanden mot en, enligt Hongkongborna, väldigt fredlig demonstration.

Alla åldrar, barn som pensionärer, går i demonstrationståget som har starttid 14.30 varje dag. De äldre säger att de demonstrerar för de unga och för Hongkongs framtid. Trots att det är nästan 30 år kvar till övergången av Hongkong till Kina, så får staden mer och mer samma status som vilken stad som helst i Kina. Och den särprägel som Hongkong innehar försvinner alltmer med en raketliknande fart vilket skrämmer många av de 8 miljoner invånarna.

20190701_164239

Idag tänker jag skriva lite om poker. Körde nämligen min gamla farmors lägenhet som hon bodde i när hon fortfarande levde. Farmor lärde mig allt om poker och att räkna. Det fanns inte en minut då vi inte spelade kort. Huvudräkning är bara en av de färdigheter som krävs för att bli bra på poker. Källa: Pixabay

I och med det ökade intresset för poker och pokerproffs ställer sig folk på en eller en annan sida av en mycket polariserad debatt – kan poker klassas som en sport? För omkring nio år sedan erkändes pokerns merit och fick klassificeringen ”tankesport”, vilket många såg som en vinst för pokerindustrin. Vad krävs då för att det ska få kallas en riktig sport?

Poker som tankesport

Många menar nog att poker som spel är lätt att lära sig och att man enkelt börja spela efter några försök. Visst är det så, men samma gäller för många andra spel och sporter. Skillnaden är att man kanske inte är lika duktig som någon som är riktigt skicklig. Andra menar att poker handlar om tur. Visst, får man en bra hand så är det tursamt. Men det är vad man gör med den handen som betyder något. En bra hand betyder inte att man automatiskt vunnit – en annan spelare kan vara så pass duktig på att bluffa att man viker sig. Det handlar alltså mycket om att vara psykiskt stark och kunnig.

Strategiskt tänkande är otroligt viktigt inom poker. Om man verkligen vill vinna i längden (och inte bara när man har tur) gäller det att förbereda sig veckor i förväg när man deltar i en turnering. En bra pokerspelare studerar alltid sina motståndare, så att hen kan ta notis av motståndarspelarnas signaturdrag och spelstil. Men det gäller även på kortare varsel direkt vid bordet. När man lägger en hand gäller det att noga studera de andra spelarnas uttryck och reaktion, och analysera deras nästa drag – om man gjort sin läxa och funderat på alla möjliga utslag finns det sätt att ha en nära vetskap om vad ens motståndare kommer göra härnäst.

Man måste även vara matematiskt lagd för att vara en god pokerspelare, och många av de viktigaste snabbuträkningarna bör sitta i ryggmärgen för att man ska öka sina chanser att vinna. Vid bordet hjälper det om man kan räkna ut antalet outs man har för att förbättra sin hand vid en turn och river, samt vara kvick med sin procentuträkning för att vinna floppen. Många professionella pokerspelare måste nöta sådana siffror under oräkneliga timmar, vilket är varför många intelligenta och högpresterande människor är bra pokerspelare. I kvinnonätverket Pokerface finns ungefär 100 medlemmar från toppen av näringslivet, vilket tyder på spelets tankekrav. Jag har äran att vara en av dem 🙂

Många anser att poker är mer än bara en tankesport. Källa: Pixabay

Poker – sport eller ej?

Om pokerns status som tankesport är ibland ifrågasatt, så är debatten kring om det kan kallas en sport ännu hetare. Konversationen trappades upp i Sverige ordentligt för ungefär fem år sedan, när svensken Martin Jacobson vann poker-VM i Las Vegas. Inför finalen hade han spelat bordet 40 gånger som övning, för att kunna studera alla möjliga utfall. Enligt många var detta ett riktigt tecken på skicklighet och övning, och poker blev ett stort samtalsämne inom sportindustrin.

År 2010 klassificerades poker officiellt som en tankesport, men undanhölls att få den riktiga sporttiteln. Frågan är: varför?

Ett sätt att se på det är att studera ordens betydelse. Sport innehar betydelsen av fysisk aktivitet som sker i en slags tävling mot en annan part eller lag. Trots att poker inte är fysiskt ansträngande på samma sätt som fotboll är, är det som bevisat tidigare ett test på ens psykiska uthållighet. Men det fysiska spelar också en roll. Pokerspelare som Mike McDonald, Dan Colman och Sofia Lövgren arbetar hårt för att äta nyttigt och hålla sig i toppform, och menar att detta hjälper med uthålligheten och fokuset, vilket naturligtvis är otroligt viktigt när man tävlar inom poker.

Jämför man också med sporter som golf eller dart, kan det kännas något elitistiskt att poker inte får kallas en sport; varken golf eller dart är särskilt fysiskt ansträngande, trots att det precis som i poker gynnar att vara atletisk. Är man trött och slö på grund av fysisk ohälsa kan det kosta miljontals kronor, eftersom det gäller att vara alert hela tiden.

Utanför det fysiska och psykiska är det många aspekter runt poker som efterliknar andra sportgrenar. Den första är fankulturen. Precis som i fotboll eller ishockey, finns grupper med pokerfans som bär loggor och halsdukar med spelare och pokerteams printat på. En annan faktor är underhållningen – den relativt nya ”Twitch Poker” innebär att fans kan häckla eller hurra pokerspelarna, vilket får det att likna vilken underhållningscentrerad sport som helst. Poker efterliknar alltså andra sporter och fungerar på samma sätt. Trots det finns fortfarande ett stigma kring det.

Schack är ett annat praktexempel på en tankesport. Källa: Pixabay

Andra tankesporter

Poker kanske är ett av det mest extrema fallet av tankesport när det gäller psykisk ansträngning, men det finns många fler ”spel” som också kräver stark hjärnkapacitet. Ett av dem är det klassiska spelet bridge, som har anor från 1500-talet. Jonny Barman, ordförande för Ekenäs Bridgeklubb, säger att spelet kräver både kräver god fysisk kondition och ett strategiskt tänkande med utveckling av nya taktiker. Spelet börjar med en slags budgivning, så det gäller från start att vara strategisk med hur man budar, eftersom det har en effekt på resten av spelet.

Förutom bridge är schack förmodligen den kändaste och äldsta tankesporten. Vissa matcher har skrivits om i historieböckerna på grund av sina skickliga drag och spelsystem, och oräkneliga böcker har producerats om spelet. I schack gäller det att kunna tänka ett flertal drag framåt, samtidigt som man måste kunna klura ut vad motståndaren kommer göra. På så sätt är schack och poker mycket lika. Båda handlar om uträkningar och sannolikhet, samtidigt som man måste försöka förstå och läsa sin motståndare.

Debatten om poker som mer än bara tankesport fortsätter. Vi har dock börjat se en förändring i hur folk ser på poker, speciellt i och med att dess status har börjat bli mer mainstream. Jämför man med andra sporter så fungerar poker på samma sätt, så snobberiet inom sportindustrin slutar förhoppningsvis snart och erkänner poker för den sport det faktiskt är.

Appar som kan hjälpa oss att slappna av

Det har förmodligen hänt oss alla ibland. Det känns som om världen går i hundratals kilometer i timmen och du inte hänger med. Om jobbet eller något annat i ditt personliga liv orsakar stress, är du inte ensam. Den goda nyheten är att det finns ett stort antal lugnande appar, både för iOS och Android, som kan hjälpa dig att rensa ditt sinne. Att bli utbränd är ett symtom av stress. Vad kan du göra för att stoppa det? Hur kan du undvika det? Byt ut några gamla vanor och börja med nya. Det tar 21 dagar att bryta ett mönster. Jag försöker hitta olika vägar för att få ordning på måendet. Här är några appar som kan hjälpa dig på vägen.

Headspace

Headspace är ett av de mer populära verktygen både för guidade meditationer och mindfulness-tekniker. Du kan prova den grundläggande kursen gratis, och på så sätt lära dig grunderna. Och om du vill lära dig mer finns en prenumeration tillgänglig för att låsa upp hela appens innehåll, inklusive hela biblioteket med meditation. Det finns ett brett utbud av olika ämnen att utforska, till exempel sömn, fokus och motion.

Om man bara vill ha en snabb paus mitt på dagen erbjuder appen också 2 till 3 minuters meditation. Det finns specifika sessioner för ögonblick av panik, ångest och stress. Du kan till och med lägga till vänner för att öka motivationen eller meditera med dem. Speciella animationer lär ut nya färdigheter och hjälper till att svara på frågor om mindfulness.

Spel

Något vi kanske inte tänker på så ofta är att spel kan få oss att snabbt bryta de tankemönster vi är i. Om vi är stressade på jobbet, kan så lite som 5 minuters spelande under en paus få oss att slappna av. Vi tillåter hjärnan att fokusera på andra små roliga uppgifter, i stället för att tänka på arbetet.

Vilken typ av spel du väljer spelar mindre roll, men det är viktigt att det är ett spel som går snabbt att starta och snabbt att spela. Många väljer spelautomater på onlinekasino, eftersom det finns så många olika att välja mellan. Dessutom är de inte bara kul, utan man har även en chans att vinna stort. Jag kör ett ”fiskspel” typ som candy crush 🙂

Sleepcycle

Att ha en lugn och avkopplande dag börjar ofta redan kvällen innan, när du går och lägger dig. Att få en god natts sömn har visat sig ha många olika fördelar för din hälsa. Men för många av oss är det lättare sagt än gjort. Problem som sömnlöshet, att det är svårt att somna eller svårt att vakna, gör det svårare för oss att ta itu med dagen.

Sömnbrist har allvarliga hälsoeffekter. Sleepcycle ger dig ett antal funktioner som hjälper dig att spåra din sömn och vakna upp vid den mest lämpliga tiden på morgonen. På kvällen använder appen speciell ljudteknologi för att spåra dina olika faser i sömnen. Dessutom går den att koppla till en Apple Watch. Om appen märker att du snarkar, kommer klockan att vibrera lite. Det kan hjälpa dig att ändra position och sluta snarka. Så coolt!

Innan du lägger dig kan du ställa in ett anpassat alarm. Man ställer in en period på 30 minuter på morgonen, under vilken man vill vakna. Appen kommer då att väcka dig under dessa 30 minuter, när du sover som lättast. Då är det enklare att kliva upp och komma igång.

Att vinna högsta vinsten är den högsta drömmen för många. Oddsen att vinna kan vara sämre än att bli träffad av blixten, men det är lätt att se varför så många människor spelar eller köper lotter varje vecka. Om man vinner får man omedelbar och stor rikedom, utan någon kompetens eller ansträngning.

Många drömmer om vad de skulle göra med en vinst. Resa, skaffa boende över hela världen, äta gott och shoppa. Jag vet många saker jag hade velat göra… Men det finns en mörk sida bland många som vunnit en jackpot. Det kan tyckas omöjligt, men vissa vinnare har på något sätt lyckats bli helt panka efteråt, på bara några år. Det finns risker. Det är absolut nödvändigt att skaffa en plan om du någonsin blir rik… So they say. Detta gäller inte bara för de som vinner på spel, utan även om man till exempel får ett arv. Om du spelar på mariacasino.com och vinner en av jackpotarna, så gäller det att agera snabbt för att skydda dig.

Det första man bör göra

Att vinna miljontals kronor ger dig inte mer kunskap om pengar. Det kanske visar sig att du kan ganska lite om pengar. De som får oväntade stora summor måste omedelbart få finansiell rådgivning. Om man lever från en lön till en annan innan man vann, är det osannolikt att man känner till de bästa investeringarna. Inte heller är det troligt att man har koll på skattefrågor eller strategier för att skydda sina tillgångar. Ni vet väl den där reklamen om Triss? Plötsligt händer det…

Om man köper ägodelar, bilar och hem kan pengarna minska snabbt. Det är lätt att ta dåliga beslut som påverkas av vänner och familj. Lär dig om budgetering, skatter och investeringar. Om det verkar löjligt, titta bara på antalet filmstjärnor, musiker, kändisar och idrottare som gått från att vara multimiljonärer till att hamna i konkurs. Du kan bli ett märke och ett mål, så skryt inte om dina pengar. Visst vill man dela nyheten med alla man känner, men låt bli i så stor utsträckning det bara är möjligt.

Lån och inköp

En av de allra första sakerna du bör göra är att lösa alla gamla lån eller skulder. Inte heller bör du någonsin ta ett lån igen, under resten av livet. Frestelsen att köpa kan göra att förmögenheten krymper snabbt. Om du går från att leva ett enkelt liv till att omedelbart kunna spendera hundratusentals kronor per vecka, vad tror du händer med dina förväntningar i livet framöver? Chansen är hög att du kommer att vilja ha mer. Att bjuda människor på en lyxkryssning runt om i världen kan bli mycket dyrt, mycket snabbt. Typ. Var selektiv och spendera bara på det du verkligen vill.

Alla har förmodligen en lista över saker de skulle älska att äga. Vad är din?Att köpa trevliga saker är kul. Men samhället lurar oss att tro att vi behöver äga saker, och de är trots allt bara saker. Köp inte dussintals bilar eller flera hus. De innebär är inte bara en inköpskostnad, utan även löpande driftskostnader som du måste betala. Undvik impulsköp, och njut av att aldrig mer behöva jobba, och kunna göra vad du vill!

Jag brukar ofta följa andra kvinnliga entreprenörer i deras business- och vardagsliv, och jag tycker det är viktigt att dessa bossladies uppmärksammas fler dagar än den 8:e mars. Vet att jag redan då skrev en större grej då det är så många faktorer som berör mig. Hur vi i ett av världens mest jämställda länder ändå som kvinna arbetar en timme gratis om dagen i jämfört med männen när man pratar löner till exempel.

Därför så har jag valt att dela detta inlägg om tre kvinnliga entreprenörer som influerar och imponerar mig!

Åsa Bergman vann i år Veckans Affärers årliga pris för Näringslivets Mäktigaste Kvinna 2019 och motiveringen till priset uppmärksammade hennes fokusering på digitalisering och globalisering, med stor inriktning på miljö, inom sitt dagliga jobb som branschchef för Sweco där hon är ansvarig för över 15 000 anställda i 70 länder runt om i Europa. Den årliga utmärkelsen som sker varje år den 8:e mars listar de 125 mäktigaste kvinnorna i Sverige. Bergman delade kommenterade efter att ha vunnit priset att hon alltid har riktat in sig på chefspositioner under sin karriär och att hon känner sig stolt att vara med i utvecklingen att göra Sweco ett modernt och jämställt företag – som bara en riktig powerwoman kan! Åsa har tidigare även vunnit Årets Ledarutvecklare år 2012 som utses av Ledarna och i 2017 vann hon priset Leading Woman Award från World Business Council for Sustainable Development, ett pris som hyllar kvinnliga ledare som förespråkar jämställdhet och hållbara lösningar.

En annan kvinna som antagligen har inspirerat hela Sverige och har liknats vid namn som Pippi Långstrump och Jeanne d’Arc är Greta Thunberg. Alltså världen har Gretafeber och åtminstone har jag en Greta på min axel varje dag som påminner mig om saker som jag kan göra bättre för klimat och miljö. Gretas historia började den 20 augusti 2018 med sittstrejk där hon själv gav sig ut för att demonstrera utanför riksdagen och fortsatte göra så varje skoldag fram till valet i september 2018. Även fram till idag så strejkar hon varje fredag och tänker inte sluta förrän svensk politik är i nivå med de krav som ingår i Parisavtalet. Idag, ett år senare, är hon röst för många liknande unga tonåringar som också kämpar för att världens politiker ska få upp ögonen och göra ändring för den klimatkris vi står inför. Sedan augusti i fjol har Thunberg deltagit i demonstrationer på många delar av jorden som till exempel Bryssel och Helsingfors.

Ibland kan även lycka leda till framgång, och så gjorde det för entreprenören Rachel Lapierre när hon 2013 vann en vinst som gör att hon kommer få 1000 kanadensiska dollars betalda i veckan (kanadensisk version av Cash4Life). Lapierre sa upp sig från sitt jobb och dedicerar idag sina timmar på sin välgörenhetsorganisation Le Book Humanitaire. Henne organisation använder sociala medier för att sammankoppla människor som behöver hjälp, t.ex  om någon vill donera kläder så hjälper hennes företag till att hitta personer som har bättre användning för dem.  

Lyssnar du på P1 sommar?

En till kvinna som också har vunnit Veckans Affärers årliga pris för Mäktigaste Kvinna (bosslady) men i år 2018 är Isabella Löwengrip, som är mest känd för sin superblogg Blondinbella som har 1,5 miljoner följare. Efter bloggen som hon startade i 2005 har hon även startat Bellme AB, hennes första AB, varit chefredaktör för Egoboost, medverkat i Let’s Dance 2009, startat Koncernmoderbolaget Löwengrip Invest, skapat sitt eget sminkmärke och skomärke. Isabella är stencool och hon har faktiskt varit en trogen julgranskund till mitt bolag Smålandsgran sedan starten. Faktum att hon är den första kunden vi levererade till någonsin. Som ni ser så är Isabellas lista väldigt lång och det är inte konstigt att Isabella blev utnämnd till Sverige mäktigaste kvinna och man kan lugn säga att hon har verkligen tagit hem jackpot! Isabellas företag Löwengrip Beauty AB omsatte redan i 2016, tre år efter det blev grundat, 35,3 miljoner kronor och vinst på 3,7 miljoner kronor. Ifjol omsatte företaget 47,3 miljoner. Isabella meddelade för några dagar sedan att hennes nästa mästerplan är att flytta till USA – för att bli den mäktigaste kvinnan även i världens största ekonomi. Den 24 juni kan ni höra hennes livshistoria i årets sommarprat i P1. Lyssna! I will!

Och ja, eloge och cred till alla andra kvinnor som varje dag banar väg och inspirerar. Jag har förmånen att ha lärt känna flera av Sveriges ”mäktigaste” och största entreprenörer via affärer och business men också via nätverket ”Pokerface” som är ett nätverk för Sveriges kvinnliga främsta entreprenörer. Evigt tacksam att vara en del av det.

Vilka powerwomen vill ni lyfta? Och vilka lyssnar ni på i P1 Sommar?

Statistik för smartphones

De flesta har en smartphone nuförtiden – man beräknar att hela 2.7 miljarder människor runt om i världen äger en smartphone, så självklart finns det även mycket statistik kring hur vi använder våra telefoner. I USA säger till exempel hälften av befolkningen att de inte skulle kunna leva utan sina telefoner. De har allt i dem – kontakter, anteckningar, kalender, meddelanden och underhållning. Det är inte så konstigt, för bara år 2018 laddades det ner hela 194 miljarder appar.

Mer än hälften av all internettrafik genereras via mobiltelefoner. 13,67% av internetanvändarna världen över besöker webben, shoppar och beställer resor på en mobil enhet. Men att surfa på webben är inte allt vi gör med våra smartphones. Det representerar faktiskt bara en liten andel av det vi gör på våra smartphones – 90% av tiden spenderar vi i olika appar. Den största kategorin appar är mobilspel. Numera har nästan alla stora spelstudior en avdelning för mobilspel. Ett av de mest populära spelen är Starburst slot, en spelautomat som funnits i många år och fortfarande ligger i topp.

Störst operatörer

Det mest populära varumärket i världen är Samsung. Heja! Jag har ju varit ambassadör för just Samsung i över 10 år nu. Och tja vad ska jag säga – det är den bästa telefonen på marknaden alla kategorier! Just nu har jag Samsung Galaxy 10 plus. Och Samsung Watch. Det sydkoreanska företaget dominerar cirka 20% av smartphone-marknaden. Dess närmaste konkurrenter är Apple och Huawei. Men iPhone X var den mest sålda smarttelefonen under första hälften av 2018, och de användare som har haft en Apple-telefon byter sällan till ett annat varumärke. Huawei och Xiaomi är bland de snabbast växande varumärkena. Dessa två kinesiska märken ökade sin marknadsandel med 40,9% respektive 48,8%.

Lite intressant är också att Samsung tjänar mer pengar på Apples mobiler än på sina egna mobiltelefoner. Det beror på att skärmen och andra komponenter i iPhones tillverkas av Samsung. Den koreanska teknikjätten tjänar mer än 100 dollar på varje såld iPhone X. Android är det mest populära operativsystemet på alla enheter. Android innehar 36,5% av marknadsandelarna över hela världen, tätt följt av Windows med 35,99%. iOS ligger på tredje plats med 13.99%. Linux står för endast 0,79%.

Telefoner i trafiken

Något som är väldigt skrämmande är att ungefär 20% av smartphone-ägare världen över använder telefonen när de kör bil. Den genomsnittliga telefonanvändningen per förare varje dag är 3,5 minuter per timme. Antalet trafikolyckor där smartphones är involverade har därmed ökat. I Sydkoreas huvudstad Seoul har antalet olyckor tredubblats under de senaste fem åren.

I vissa länder börjar man även inse att fotgängare som använder sina telefoner när de går kan vara trafikfaror. Därför finns det till exempel trafikljus på marken för distraherade telefonanvändare i Tyskland. Det finns även varningsljus på plattformar vid stationer, för att varna för inkommande tåg. I Kina finns det till och med särskilda gångbanor för mobiltelefonanvändare. Där kan människor gå och stöta in i varandra utan att hålla någon större koll, utan att vara i fara för andra eller trafiken.

Inkomster och arbete

Hela industrin bidrar ändå till många bra saker. Det finns 14 miljoner jobb världen över som är direkt relaterade till mobilindustrin, och ytterligare 17 miljoner jobb som kan kopplas till den. Det mobila ekosystemet genererar mycket pengar, ungefär 1100 miljarder dollar år 2018. Mobiloperatörer står för 60% (690 miljarder dollar) av denna otroliga summa. Det mobila ekosystemet bidrog med mer än 500 miljarder dollar till finansieringen av den globala offentliga sektorn samma år, och det är bara genom direkt beskattning. App Store-intäkterna uppgick till 92,1 miljarder dollar år 2018. Den mobila industrin kommer att bidra med hela 4,8 biljoner dollar till världens BNP år 2023.

Line by Benson
0

Din varukorg