Jag är född 1983 i Småland och var tidigt en entreprenör. Som barn sålde jag allt möjligt så som jordgubbar, persilja, morötter, hallon och körsbär med mera. Minns att jag var 6 år när jag hade mitt egna försäljningsställe på Öland någonstans. Det var midsommarafton och pappa hade fått jordgubbar över. När jag hade sålt färdigt skulle jag knacka på hos en bekant till pappa och ringa hem. Det värsta jag visste var att plocka sten hemma på åkrarna i Siggesbo. Det fanns liksom inget slut på det och jag har alltid velat ha ett mål. Siggesbo är en liten by med 3 grannar. Byn är belägen i Torsås Kommun i Småland, som ligger mellan Kalmar och Karlskrona. Där bodde jag tills jag var 15 år.

Förutom familjens alla produkter till försäljning så präglade idrotten hela min barndom. Fotbollen var först ut och de första fotbollsskorna fick jag 5 år gammal. De var svarta och neongröna. Jag hade till och med en riktig fotbollsplan med riktiga mål. Jag var bra på fotboll och spelade med Smålandslaget under några år.

I vår källare hemma hade vi ett pingisbord och det spelades otaliga matcher där. Dusterna med pappa var många. Pingis blev min grej och under min personliga tränare, Rowden Fulldens ledning i Bergkvara AIF blev jag rätt bra. Såväl svensk som fransk mästare. Fick ett proffskontrakt i Paris när jag var 17 år och min dröm gick i uppfyllelse. Under några år spelade jag som utlandsproffs i franska ligan för att sedan återvända hem igen för några år i elitserien. Karriären avslutades 2008 med ett år i Bundesliga, Tyskland.

Helsingborg var pingismekkat i Sverige för landets bästa tjejer och dit flyttade jag när jag var 15 och det kom att bli min bas i 6 år. Efter en turné i Kina med mitt franska lag 2004, som nyblivna franska mästare, insåg jag att dessa kinesiskor som för övrigt toppar världsrankingar överlägset, faktiskt var omöjliga att rå på. Och efter att fått stryk av en 12-åring som 20-åring insåg jag att jag aldrig skulle bli bäst i världen och en ny karriär tog fart.

Flytten gick till Stockholm och IHM Business School. Egen företagare har jag varit sedan 18 års ålder men i samband med IHM var jag anställd några år och hann med olika uppdrag som bland annat försäljningschef, marknadschef och VD. Just VD var jag första gången som 24-åring.

Idag arbetar jag som serieentreprenör och men främst arbetar jag som frilansande journalist, konstnär, designer och författare. Ibland gör jag lite reklamfilm, radioreklam och diverse andra reklamuppdrag. Jag medverkar också i ett antal långfilmer och TV-projekt när jag hinner. Sedan 2011 är jag förtroendevald ambassadör för ”Tillväxtverket” för att främja kvinnligt entreprenörskap i Sverige. Jag föreläser runt om i landet om att våga, tro på sig själv och att leva sina drömmar. Våren 2012 släppte jag boken ”Why not?”, som handlar om just det.

När jag arbetar som journalist skriver jag i huvudsak för tidningen Connoisseur. Tidigare var Aftonbladet en flitig uppdragsgivare och jag har rätt många löpsedlar i bagaget. Ibland står jag också framför kameran. Mitt fokus är dock konsten och författarskapet. Jag har haft utsålda vernissage i Miami där jag delvis bott under åren och ett antal lyckosamma utställningar i Sverige. När det gäller författarskapet har jag hittills hunnit släppa nio böcker. Min debutbok ”C” som släpptes 2012 blev väldigt uppmärksammad. Det är en självbiografi som bland annat handlar om en förälskelse med en kvinna för första gången, som dessutom hade bröstcancer. Mitt engagemang för kampen mot cancer är stort och 2012 var jag ambassadör för Rosa Bandet och samlade tillsammans med min konstnärskollega Peter Sköld in knappt 1 miljon kronor till Cancerfonden. I mars 2013 kom självbiografin ”A” som är den fristående uppföljaren på boken ”C”. Hösten 2013 var jag ambassadör för GHD:s Rosa Bandet kampanj och hösten 2014 släpptes Rosa kokboken som jag är författare till, där 20 kvinnliga profiler medverkar. Hösten 2015 släpptes Rosa kokboken II med 20 nya kända kvinnor. Böckerna har varit en stor succé och säljs till förmån för Cancerfonden. 2017 kom Blå kokboken I och 2018 (september) kommer Blå kokboken II med 12 kända män i vardera bok som talar om främst prostatacancer och mäns hälsa. Böckerna säljs till förmån för Prostatacancerförbundet, som jag dessutom är ambassadör för. De tre första böckerna har fått priset ”världens bästa kokbok” på World Gourmand Awards i Kina vilket kan jämföras med kokböckernas Oscarsgala, bland 35 000 böcker från hela världen. Jag är oerhört stolt för dessa priser och ibland är det svårt att greppa. Jag har även prisats som årets författare 2016. I dagsläget har mina projekt inbringat 3,6 miljoner kronor till kampen mot cancer. Jag är också programledare för Cancerpodden, 60 program där jag möter allt från kända män och kvinnor till anhöriga och drabbad, forskare och läkare. Sveriges mest angelägna podd.

Jag driver också ett antal bolag och arbetar bland annat som vd för Benzer Publishing AB som ger ut EATSweden. Jag driver även Smålandsgran AB tillsammans med min lillebror och är av media utnämnd julgransexpert såväl som jordgubbsexpert. Jag har också skrivit böckerna Granboken och Jordgubbsboken.

Eftersom jag är en kreativ person tvekade jag inte när jag fick frågan om att designa för olika uppdragsgivare, bland andra Gerbera och Markslöjd. För Gerbera designar jag keramik och serien Square. För Markslöjd designar jag julgransprodukter. Läs gärna mer om mina designprojekt på bybenson.com. Numera är det mest design under det egna varumärket By Benson med bland andra Designtorget som återförsäljare.

När jag inte arbetar med olika projekt eller idrottar syns jag ibland i vimlet i Stockholm. 2012 blev jag utsedd till ”Årets Vimlare” av tidningen Expressen. Jag pendlar mellan mina hem i Stockholm och Barcelona. Och så ofta jag hinner klipper jag gräset i Ragnabo, där jag har mitt lantställe. K, min lilla dvärgschnauzer är min eviga följeslagare.

Line by Benson

Facebook

Instagram

 Alltså typ det roligaste på länge idag! Pappa och jag (och #kthedog och #willepuff ) sjösatte den gamla flotten som jag älskade som liten. Very fun! Och vadå SUP!? Fuck that. #Ragnabo #flotte #sup #suplife  Tack fina @a_granlund vilken pärla du är. Ett väldigt varmt och fint samtal. ❤ OUT NOW. 〰️ Länk i bio ➡️ "Den före detta bordtennisspelaren Anna Benson gav upp sin planer på att bli världens bästa spelare när hon förlorade mot en 12-årig flicka från Kina. Idag är hon entreprenör, författare, journalist och en stark röst i kampen mot cancer. I avsnittet berättar Anna om sin relation till döden, sin psykiska ohälsa, kommande bok, att ge bort en ful julgran till Isabella Löwengrip, om partnern som gick bort i cancer och längtan efter barn." 〰️ @influencerpodden #podd #podcast #löwengrip #entreprenörskap #cancer #julgran #psykiskohälsa #författare #Cancerpodden #influencerpodden
 Plockar vass för fulla muggar. Hela huset fullt nu. Inne som ute. Så vackert så jag blir tokig. Visst mår man bra med vackra saker runtomkring sig? #ragnabo #vass #naturen  #piffar  Gjorde en intervju i veckan med en av mina favoritjournalister - @adeen62 . Ett väldigt fint samtal. Tack underbara du! Betyder mycket. Will be published soon. Janne har följt mig i över 25 år. Och alltid så fint när vi möts ❤ Denna gång hos mig på landet i #Ragnabo
Line by Benson
0

Din varukorg