Jag är född 1983 i Småland och var tidigt en entreprenör. Som barn sålde jag allt möjligt så som jordgubbar, persilja, morötter, hallon och körsbär med mera. Minns att jag var 6 år när jag hade mitt egna försäljningsställe på Öland någonstans. Det var midsommarafton och pappa hade fått jordgubbar över. När jag hade sålt färdigt skulle jag knacka på hos en bekant till pappa och ringa hem. Det värsta jag visste var att plocka sten hemma på åkrarna i Siggesbo. Det fanns liksom inget slut på det och jag har alltid velat ha ett mål. Siggesbo är en liten by med 3 grannar. Byn är belägen i Torsås Kommun i Småland, som ligger mellan Kalmar och Karlskrona. Där bodde jag tills jag var 15 år.

Anna Benson photo by Anna Lundell

Förutom familjens alla produkter till försäljning så präglade idrotten hela min barndom. Fotbollen var först ut och de första fotbollsskorna fick jag 5 år gammal. De var svarta och neongröna. Jag hade till och med en riktig fotbollsplan med riktiga mål. Jag var bra på fotboll och spelade med Smålandslaget under några år.

I vår källare hemma hade vi ett pingisbord och det spelades otaliga matcher där. Dusterna med pappa var många. Pingis blev min grej och under min personliga tränare, Rowden Fulldens ledning i Bergkvara AIF blev jag rätt bra. Såväl svensk som fransk mästare. Fick ett proffskontrakt i Paris när jag var 17 år och min dröm gick i uppfyllelse. Under några år spelade jag som utlandsproffs i franska ligan för att sedan återvända hem igen för några år i elitserien. Karriären avslutades 2008 med ett år i Bundesliga, Tyskland.

Helsingborg var pingismekkat i Sverige för landets bästa tjejer och dit flyttade jag när jag var 15 och det kom att bli min bas i 6 år. Efter en turné i Kina med mitt franska lag 2004, som nyblivna franska mästare, insåg jag att dessa kinesiskor som för övrigt toppar världsrankingar överlägset, faktiskt var omöjliga att rå på. Och efter att fått stryk av en 12-åring som 20-åring insåg jag att jag aldrig skulle bli bäst i världen och en ny karriär tog fart.

Flytten gick till Stockholm och IHM Business School. Egen företagare har jag varit sedan 18 års ålder men i samband med IHM var jag anställd några år och hann med olika uppdrag som bland annat försäljningschef, marknadschef och VD.

Idag arbetar jag som frilansande journalist, konstnär och författare. Ibland gör jag lite reklamfilm, radioreklam och diverse andra reklamuppdrag. Jag medverkar också i ett antal långfilmer och TV-projekt när jag hinner. Sedan 2011 är jag dessutom förtroendevald ambassadör för ”Tillväxtverket” för att främja kvinnligt entreprenörskap i Sverige. Jag föreläser runt om i landet om att våga, tro på sig själv och att leva sina drömmar. Våren 2012 släppte jag boken ”Why not?”, som handlar om just det.

När jag arbetar som journalist skriver jag i huvudsak för tidningen Connoisseur. Tidigare var Aftonbladet en flitig uppdragsgivare och jag har rätt många löpsedlar i bagaget. Ibland står jag också framför kameran. Mitt fokus är dock konsten och författarskapet. Jag har haft utsålda vernissage i Miami där jag delvis bott under åren och ett antal lyckosamma utställningar i Sverige. När det gäller författarskapet har jag hittills hunnit släppa tre böcker men flera är på gång. Min debutbok ”C” som släpptes 2012 blev väldigt uppmärksammad. Det är en självbiografi som bland annat handlar om en förälskelse med en kvinna för första gången, som dessutom har bröstcancer. Mitt engagemang för kampen mot just cancer är stort och 2012 var jag ambassadör för Rosa Bandet och samlade tillsammans med konstnärskollegan Peter Sköld in knappt 1 miljon kronor till Cancerfonden. I mars 2013 kom självbiografin ”A” som är den fristående uppföljaren på boken ”C”. Hösten 2013 var jag ambassadör för GHD:s Rosa Bandet kampanj och hösten 2014 släpptes Rosa Kokboken som jag är författare till där 20 kvinnliga profiler medverkar, till förmån för Cancerfonden. Boken har i början av 2015 samlat knappt 1 miljon kronor och har varit en stor succé inte minst toppat diverse löpsedlar. Hösten 2015 släpptes Rosa Kokboken II med 20 nya kända kvinnor. Boken blev även den mycket uppmärksammad och säljs till förmån för Cancerfonden. I dagsläget har den inbringat nästan 600 000 kronor. Totalt har mina projekt inbringat 2.6 miljoner till Cancerfonden i dagsläget. Just nu arbetar jag med Cancerpodden, 78 program produceras där jag möter allt från kända män och kvinnor till anhöriga och drabbad, forskare och läkare. Podden spås att bli Sveriges största.

Jag driver också ett antal bolag och arbetar bland annat som vd för Benzer Publishing AB som ger ut EATSweden– och SPASweden. Jag driver även Smålandsgran AB med min lillebror och är av media utnämnd julgransexpert. Jag har också skrivit böckerna Granboken och Jordgubbsboken.

Eftersom jag är en kreativ person tvekade jag inte när jag fick frågan om att designa för Gerbera och Markslöjd. För Gerbera designar jag keramik och serien Square släpps 2017. För Markslöjd designar jag julgransprodukter.

När jag inte arbetar med olika projekt eller idrottar syns jag ibland i vimlet i Stockholm. 2012 blev jag utsedd till ”Årets Vimlare” av tidningen Expressen.

Line by Benson

Facebook

Instagram

 Veckans avsnitt av #Cancerpodden bjuder på ett väldigt öppet och naket snack med @shirleyclamp #30: Shirley Clamp – ”Jag orkar inte just nu” Hon föddes i Borås 1973 och via balettakademin i Göteborg och musikteater i Bjärnum för att inte nämna Wallmans salonger i Malmö så hamnade Shirley Clamp tillslut i Stockholm där hon slog igenom som artist och blev en av våra mest folkkära artister. Det stora genombrottet kom 2004 när hon deltog i Melodifestivalen med låten ”Min kärlek”. När vi ses talar vi om ångesten och kraften att orka och att inte orka. Hur energin inte alltid räcker till, till hela tårtan. Att kunna säga nej. Vi talar om terapin och hur livet har hunnit ikapp och om depressionen. Vi talar om tiden med Viktväktarna och viktökningen. Och om mörkret. Men att man måste göra sitt jobb. Vi talar också om systern som precis är strålad för cancer i magen. En tumör stor som en fotboll. Och om ovissheten. Och döden. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med #ACast. #cancerfonden #podd #podcast  Ett år sedan. Vi överlevde. Jag, Susanne och K. Tacksamhet är bara förnamnet. Det var inte vår tur. Så nära, men inte vår tur denna gång. Sekunder bort. Allt som rasade. Alla kroppar. Minnena är starka. Ett år av terapi i kris o traumagruppens regi har gjort det enklare. Också tacksam för det. Lider med alla skadade (ca 300) och de som inte överlevde (35+3). Vilka jäkla puckon som gjorde detta. Lider också med er. Så förstörda. Trots att ni inte finns längre (+3). #brussels #brusselsattacks
 Vilket magiskt möte med denna otroligt intressanta och duktiga kvinna @katarinagospic ❤🤓 Hjärnsnack.. Sjukt bra! Resultatet nästa vecka i #Cancerpodden Hjärnpratade gjorde vi på nya coola #hotelc  Paket till #kthedog från bästa leverantören. Skulle aldrig låta min älskling äta dålig el fel mat! Tack #Hills och @bergmanannelie  #dogfood #bestdogfood
Line by Benson