Jag har alltid engagerat mig i olika saker som berört mig mycket och där jag möjligtvis kan hjälpa till. Samtidigt försöker jag begränsa och lägga krutet på de insatser som gör störst skillnad. Tro mig, jag vill mer än gärna hjälpa alla men har inte den möjligheten. Och tack för att ni är så många som hör av er om olika projekt. Sluta inte med det! Ibland är jag med och bidrar på olika sätt ändå fast fokus är kampen mot cancer. För tillfället arbetar jag med mitt största projekt hittills till förmån för Cancerfonden – Rosa Kokboken som är så mycket mer än en kokbok. Den släpps 2014 och alla pengar går oavkortat till kampen mot cancer. Det ska bli en rejäl slant till cancerforskningen! Och alla inblandade arbetar pro bono.

Rosa kokboken

Rosa kokboken II är uppföljaren till den succéartade boken som släpptes 2014. Rosa kokboken I vann juryns specialpris i World Gourmand Awards – kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Den tapetserade dessutom Sverige genom såväl löpsedlar som stortavlor och annonser i sex veckor vilket medförde till att boken samlade in knappt 1 miljon kronor till förmån för Cancerfonden. Nu kommer alltså uppföljaren. Det är samma upplägg som i Rosa kokboken I. Men med 20 nya välkända kvinnor.

Medverkande Rosa kokboken II: Izabella Scorupco, Filippa Reinfeldt, Maria Montazami, Lill-Babs, Carolina Klüft, Lotta Engberg, Emma Green, Charlotte Kalla, Kayo, Therese Alshammar, Gudrun Schyman, Cecilia Forss, Pamela Andersson, Babsan, Victoria Silvstedt, Sonja Aldén, Elisabet Höglund, Tilde de Paula Eby, Pernilla Wahlgren och Katarina Hultling.

Läs mer

Rosa kokboken

Direkt efter min förra insamlingskampanj "Måla Rosa" föddes idéen till en ny och många tankar om hur och vad jag skulle göra. Det mynnade ut i Rosa Kokboken, där jag har samlat 20 kvinnor som delar med sig av sina livshistorier, sina möten med cancer, sina paradrecept och sina tankar kring träning. Boken samlade in knappt 1 miljon kronor och alla pengar går oavkortat till Cancerfonden. Hösten 2015 kommer Rosa Kokboken II.

Medverkande: Anette Norberg, Anna Book, Anna Brolin, Anna Maria Corazza Bildt, Christina Schollin, Cissi Wallin, Jennifer Brown, Jenny Strömstedt, Kim Anderzon, Lulu Carter, Magdalena Forsberg, Marie Göranzon, Nanne Grönvall, Pernilla Wiberg, Regina Lund, Renée Nyberg, Sanna Bråding, Sara Varga, Tina Thörner och Valerie Aflalo.

Läs mer

Rosa Bandet

Att förlora någon som man älskar gör ont. Väldigt ont. Som närmast anhörig levde jag med cancern varje dag under ett års tid innan sjukdomen helt tog över och sedermera tog död på det liv som fanns. Det gör ont. Att bidra till människor som är såväl drabbade som anhöriga har blivit otroligt angeläget och viktigt för mig. Kampen mot cancer vill jag vara med och driva. 1 av 3 får cancer i Sverige idag och alla har det i sin närhet på något sätt.

Våren 2012 pratade jag och min konstnärskollega Peter Sköld ihop oss med ambitionen att göra något. Påverka. Peters fru har haft cancer så även för honom var detta viktigt. Vårt möte mynnade många timmar senare ut i projektet "Måla Rosa" som kom att bli Cancerfondens stora insamlingskampanj 2012. PR-mässigt den största någonsin. Vi skulle "måla" Sverige rosa. Sprida kunskap och samla in pengar. Peter och jag blev utsedda till ambassadörer för Rosa Bandet och tillslut lyckades vi få in knappt en miljon kronor på 31 dagar med 44 stopp och vi kommunicerade med över en halv miljon människor innan den rosa bussen rullade in på den tv-sända galan i TV3.

Läs mer

Musikhjälpen

Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undangömd humanitär Musikhjälpen är ett insamlingsevent som lyfter upp en undangömd humanitär katastrof varje år. Tre kända programledare bor i en glasbur för att sända radio och TV dygnet runt i 144 timmar. Under tiden får de besök av artister och kända personer som engagerar sig i kampen.

2012 var jag med genom att bidra med min konst till Musikhjälpens insamlingsprojekt som då gick till kampen för att barn i slummen ska få tillgång till rent vatten. Varje dag dör 2000 barn på grund av smutsigt vatten, brist på toaletter och dålig kunskap om hygien. Det är mer än ett barn i minuten.

Första gången Musikhjälpen sändes samlades det in drygt 3 miljoner kr. 2012 blev siffran 23,3 miljoner kr och vi var många som bidrog på olika sätt - bl.a David Hellenius, Jonas Gardell, Loreen, Sarah Dawn Finer, Plura, Danny, Carolina Gynning, Yohio, Filip & Fredrik, Darin m.fl.

Läs mer

Miljonären

När jag sommaren 2011 fick frågan om att vara med i programmet "Den hemlige miljonären" på Kanal 5 tvekade jag inte en sekund. Dock med kravet att jag ville hjälpa människor som på ett eller annat sätt var drabbade av cancer. Min hjärtefråga.

Jag träffade eldsjälen Ann-Mari och "hennes" drabbade kvinnor som besöker återhämtningsveckorna i Jönköping. Jag träffade också fyrbarnspappan Lars som mist sin fru Linda i cancer bara 34 år gammal. Att få möjlighet att hjälpa dem på olika sätt kändes väldigt tacksamt.

I varje program lämnar en "hemlig" miljonär sitt priviligerade liv med en begränsad budget. Där kommer de att arbeta under täckmanteln volontär för olika frivilligorganisationer. På den sista dagen avslöjar miljonären sin verkliga identitet och skänker pengar från sin privata förmögenhet. Knappt 350 000 människor såg mitt program vilket var flest tittare under hela säsongen.

Se programmet

Childhood

Till Childhood har jag skänkt pengar i olika omgångar från mina utställningar. En organisation som är grundad av Drottning Silvia där ledordet är "Barn ska få vara barn", vilket jag gärna står bakom. Barn som känner sig trygga och älskade växer upp till starka ansvarsfulla människor. Childhood Foundation vill att alla barn ska få den möjligheten. Därför jobbar de för de barn som ofta glöms bort; gatubarn, barn i samhällets vård, barn utsatta för övergrepp och familjer i riskzonen. De ägnar särskilt intresse åt flickor i svåra situationer. Vill du hjälpa kan du på ett enkelt sätt bidra genom att t.ex bära Childhoods armband för 100 kr. Det pryder min handled.

Köp armband

World Aids Day

En vän frågade mig om jag kunde tänka mig att arbeta med World Aids Day Galan 2012. Jag har en del människor med hiv i min närhet och kände att jag ville försöka påverka och bidra. 1 december varje år uppmärksammas aids runtom i hela världen på olika sätt och i Sverige bland annat genom galan.

Antalet smittade av såväl hiv som aids ökar fortfarande i Sverige. Informativa kampanjer skiner med sin frånvaro och unga människor ser inte sjukdomen som ett livsfarligt hot. Bristen på kunskap är stor i dagens samhälle. Jag var projektledare för World Aids Day Galan 2012 och samlade in pengar till stiftelsen med samma namn. Totalt la jag ner över 250 timmar mer eller mindre pro bono för kampen mot hiv och aids. En oerhört viktig kamp!

Facebook

Instagram

 Tillbaka med löparskorna på. Så tacksam att vara fysiskt oskadd, men psykiskt är det tungre. Säkert för många med mig ❤  #prayforbarcelona Detta sammanfattar känslorna just nu. ❤ #Barcelona
 Just nu 〰 Stämningen är fortfarande väldigt laddad. Såklart. Polisen har högsta beredskapsläge. Precis nyss for de iväg för att stoppa en manifestation. Vi sörjer alla drabbade och deras anhöriga. Fuck this! Where can we be safe? #Barcelona #prayforbarcelona swipa för fler bilder ➡  Läget är kaotiskt. Folk springer. Förflyttar sig och försöker komma förbi avspärrningarna. Polisen stoppar alla bryskt och är fåordiga. På dålig engelska motar de frågande turister. Ordet ”terror”, förstår vi dock. Folk ser skräckslagna ut. Någon gråter. Andra pratar i telefon. Butiker och restauranger slår igen. Överallt drar man igen plåtdörrarna. Museum och andra större byggnader utryms. Hotellen låser sina dörrar. Jag tror inte det är sant. Men det är väntat. Ja, i flera år har jag tänkt på det. Barcelona – 40 miljoner turister ett perfekt mål. Överallt finns poliser. De är synliga. Stora vapen och skottsäkra västar. Jag har sett dem överallt. På Barcelonas huvudgata La Rambla strosar det tiotusentals människor varje dag. Gatan är 1,2 kilometer lång. Och så idag hände det. Pang. Just där. Bland alla människor. Jag bor bara några minuter bort. Jag drar mig mot Ramblan och jag möter gråtande personer. Folk skriker men de flesta är mest upprörda och frågande. Chockade och skärrade. Avspärrningarna har knappt hunnit upp när jag kommer fram. Det står poliser där istället. Bakom dem åker ambulanser och poliser med sirener på. Femton minuter tidigare mejades här ner människor. Situationen är stressig. Intensiv och laddad. Det var där jag gick igår och en gata jag korsar dagligen. Inte igen, tänker jag. Det här får inte ske. I luften hör jag polishelikoptern. ”Terrorist” säger en polisman och pekar mot helikoptern och jag förstår att de jagar. En kompis ringer och rapporterar om skottlossningen och säger åt mig att dra mig därifrån. Jag går förbi sjukhuset i Raval, bara några kvarter bort från Ramblan, och där står flera ambulanser. De jobbar frenetiskt. En ambulansman drar handen över halsen och gestikulerar att tre personer är döda. ”Terror” säger han igen. Jag går hemåt. Det var så nära. Igen. Vi kan inte sluta leva. Vi får inte vika oss för terrorn. Vi måste fortsätta resa. Besöka platser som vi älskar. Umgås med människor. Befinna oss vid stora folksamlingar. Jag intalar mig det. Men jag är rädd. Väldigt rädd. Hur ska vi kunna stoppa detta? Anna Benson, författare, boende i #Barcelona och ögonvittne vid terrorattentatet i Bryssel Läs hela på #Expressen
Line by Benson
0

Your Cart